Wat kun je met de cirkel van invloed?

Vandaag zat ik weer bij de kapper en ik ben ieder keer benieuwd met welke interessante verhalen Haki komt. Vandaag vertelde hij enkele verhalen van mensen die al  vrij snel andere verantwoordelijk maakten voor de situatie waarin ze zaten. Dat zijn mensen die al vrij snel zaken ‘over de schutting’ gooien en denken dat ze er dan vanaf zijn. Deze mensen zijn reactief en hebben niet de regie over hun leven.

Stephen Covey heeft de cirkel van invloed en betrokkenheid ontworpen. Zit je in de cirkel van betrokkenheid dan ben je meer bezig met situaties en zaken waar je niets aan kunt doen. Je kunt denken aan politiek of de maatschappij. Mensen in de cirkel van betrokkenheid voelen zich vaak machteloos en tot niets in staat. Ze reageren volgens Covey reactief. Mensen in de cirkel van invloed zijn bezig met hoe ze de situatie kunnen beïnvloeden. Zij handelen proactief. Door proactief te handelen vergroot je deze cirkel. Dit maakt je effectiever in het werken.

De vraag die je altijd als eerste hebt te stellen is: ‘wat kan ik er aan doen’. Als je die vraag een paar keer aan jezelf hebt gesteld krijg je door dat je toch vaker invloed hebt op zaken waaraan je vroeger dacht dat je die niet kon beïnvloeden. Door iedere keer die vraag aan jezelf te stellen vergroot je je eigen cirkel van invloed.

En de kapper, hoe zit het met zijn cirkel van invloed? Nou dat zit wel goed, door zijn actieve houding en het stellen van de juiste vragen heeft hij een enorme cirkel van invloed. Dat is mooi, daar kan ik van genieten. Ik wens iedereen een super grote cirkel van invloed. Dat maakt het leven een stuk mooier en prettiger. Dus als het even niet lukt, stel dan de vraag’ wat kan ik er aan doen’. Je zal zien dat je steeds creatiever wordt in je oplossingen. Veel plezier en succes, het gaat je vast lukken.

Geef een reactie

LinkedIN Facebook